Interiör

Inred som proffset

textil och växter

Erika Drotte är inredare och hjälper privatpersoner att se sitt hem med nya ögon. Hon vägleder dem att hitta sin stil, en harmoni och ett sätt att inreda som passar just dem och deras behov. 

Det handlar ofta om att man är hemmablind, menar Erika, och tipsar om att ta en bild på ett rum och studera bilden i stället för själva rummet. 

– Då ser du allt, kameran filtrerar inte bort något. Det öppnar ögonen!

Att anlita en inredare blir kanske nästa steg. I sitt företag inredmedmig arbetar Erika både med att ta fram kompletta inredningsförslag och med det hon kallar ”inspirerande inredningskonsultation”. Det senare handlar helt enkelt om ett samtal där Erika är bollplank och hjälper dig i rätt riktning med professionella tips och råd.

Vilka är då Erikas egna, generellt bästa råd? Det handlar mycket om små, enkla medel:

– Kontraster är A och O i inredningssammanhang. Även om du vill ha det ljust och fräscht kan allt inte vara vitt. Då blir det bara platt och ointressant. Ta in något mörkt så att det ljusa träder fram. Blanda olika texturer som till exempel blankt, grovt och mjukt. Variera också former som runt och fyrkantigt, det ger bra balans.

– Textilier och växter är jätteviktiga. Ofta när man känner att något saknas så är det just det. Textilier ger en ombonad och mjuk känsla och växter bidrar till lugn och renar dessutom inomhusluften. Och ta gärna i med växter som tar för sig lite, då blir det maffigt och känns harmoniskt. 

inrednigshjälp, ordning hemma14012017-IMG_8640

Att förnya hemma behöver inte handla om att köpa nytt, tycker Erika som gärna slår ett slag för begagnat och loppis. Eller använd det du redan har.

– Flytta till exempel byrån från vardagsrummet till köket och titta – så fint det blev! Jag flyttar på saker hemma hela tiden, då blir det aldrig statiskt. Det kan få vara lite lekfullt, och man kan prova sig fram.

Inredning måste också få ta tid ibland, menar Erika. Och hon avråder från att lyssna alltför mycket på trender.

– Inredning är viktigt och ska kännas personligt. Ett bra sätt att hitta vad man gillar är att göra en moodboard. Samla och klipp ut bilder med färger, former och miljöer du går igång på. Klistra upp tillsammans med materialprover. Då har du något att gå på, och det blir lättare att hålla sig till det man tänkt sig. 

Öppna planlösningar har blivit regel snarare än undantag när man bygger nytt idag. Många uppskattar de öppna ytorna, men de kan också innebära utmaningar. 

– Ibland kan det bli för stort, man vet inte hur man ska möblera och det kan kännas som man sitter i hallen. Då behöver man skärma av och bilda rum i rummet med bland annat stora mattor och växter. Och när man kommer in skymtar man soffgruppen men ser den inte pang på. Lite som en trädgård: gången ska inte gå rakt så du ser allt, det blir mer spännande om man får upptäcka lite efterhand. 

www.inredmedmig.se

IMG_20180223_233839_514

Kommentarer