Interiör

Nya armaturer inför det smygande höstmörkret

Northern-header

I samband med Oslo Design Fair 2018 presenterade det norska livsstilvarumärket Northern fyra uppdaterade lampor: Dahl, Say My Name, Diva och Acorn.


DAHL SMALL

Dahl skapades ursprungligen 1956 av Birger Dahl för att inreda det då nyrenoverade norska parlamentet. 2016 återupptogs lampan i produktion av Northern, och nu adderas den mindre varianten Dahl Small till kollektionen. Den nya storleken gör det lättare att installera en serie lampor, eller att skapa ett kluster av hängande lampor i ögonhöjd.

Dahl_small_group_with_Oblong_Stilk_Fyr_landscape-N


Metalldelarna i båda versionerna finns nu i matt vitt utförande och blir ett komplement till de befintliga ytbehandlingarna i matt mässing och svartlackerat stål. Dahl tillverkas i munblåst opalglas, med samma design nu som då, och karaktäriseras av formgivarens minimalistiska formspråk och rena, orörda yta.

SAY MY NAME
I 2018 års höstkollektion adderar Northern också en ny färg i sin populära serie Say My Name, formgiven av designduon Morten & Jonas. En ny version i matt vitt utförande kompletterar den rökiga grå färgen som introducerades 2017. Den vita versionen är utformad för att ge ett skarpare sken när det behövs mer ljus.

Say_My_Name_white_table-Northern_photo_Chris_Tonne

 

Say My Name tillverkas i Venedig och är handblåst helt i venetianskt glas, där glasblåsarna använder uråldrig tillverkningsteknik, vilket ger varje lampa ett individuellt och unikt uttryck – samtidigt som färg, form och proportioner är lika för varje lampa som skapas. Armaturen finns tillgänglig med en glansig och transparent yta eller med en matt finish och kan kombineras som både taklampa och bordslampa. 

DIVA
Peter Natedal & Thomas Kalvatn Egset skapade Diva 2009 och lampan har sedan dess blivit en klassisk statement-produkt i Northerns sortiment. Nu kompletteras lampans tidigare versioner i ek och valnöt med en ny version i rökt ek.

Diva_smoked_oak_floor-Northern_photo_Chris_Tonnese

Den skulpturala lampan finns som både golvlampa och taklampa. Taklampan ger ett iögonfallande intryck till interiören samtidigt som den sprider ett mjukt ljus över rummet. Golvlampan är fäst på en diskret bas av polerat stål, där det handblåsta frostade glaset stöds av den inre stommen.

Den spiralformade lampan består av 32 enskilda träremsor i laminerat plywood, och skapas för hand med hjälp av verktyg och tekniker från traditionellt norskt trähantverk. Den nya versionen ökar kontrasten mellan den ljusa ekytan och lampans inre – de ljusa och mörka trätonerna slingrar sig och låter lampans skulpturala karaktär lysa igenom på ett effektfullt sätt.

ACORN
Northerns ikoniska taklampa Acorn, designad av den norska möbeldesignern Atle Tveit, lanseras nu i en ny mattsvart variant – en färg som gör det enkelt att använda lampan i många olika miljöer. I kontrast till Acorns befintliga färger, off-white och grå, ger den nya färgen även lampan en tydligare profil och framhäver lampans form ytterligare.

Acorn_black_walnut_front-Northern_photo_Chris_Tonn

Northerns formspråk kännetecknas av förmågan att förena vardaglig funktion med lyx – och Acorn är inget undantag. Atle Tveit formgav taklampan Acorn första gången år 2012 och lampans strömlinjeformade organiska design är densamma nu som då. Det ihåliga ekollonets skal, som efterlämnas när nöten har mognat och fallit ur, inspirerade Atle Tveit när han formgav Acorn – som på så sätt förenar naturens skönhet med en tydlig funktion. Ekollonets karaktäristiska översta kupa symboliseras av lampans topp som är tillverkad i olika träslag.

Kommentarer