Interiör

Höstens första utställningar hos Galerie Forsblom

Linn-Fernstrom

Höstens första utställningar hos Galerie Forsblom är nu fastställda – Linn Fernström och Anna-Karin Rasmusson visas i studion – med vernissage i konstnärernas närvaro på torsdag den 23 augusti.

Linn Fernström: Luften bakom din rygg

Linn Fernström har en gedigen karriär bakom sig och är en av Sveriges mest erkända konstnärer. Luften bakom din rygg är hennes första stora utställning i Sverige sedan flytten tillbaka till Stockholm efter att ha varit baserad i New York i flera år.

Fernström har ett utmärkande sätt att måla som är unikt och igenkännbart; hennes målningar är figurativa och med en detaljrik återgivning av färger. Utställningen på Galerie Forsblom fokuserar på hennes starka måleri i en serie av nya, storskaliga verk. Fernström återger en fantasivärld som skildras med en påtaglig närvaro. De nya verken är lugnare än hennes tidigare målningar, och här får det dramatiska möta det poetiska och stillsamma.

Ruinerna i målningarnas bakgrund ger en djupverkan i bilden och påminner om kulisser eller scendekor. De berättar om en förfallen värld, ett förflutet, eller en drömvärld. Det rumsliga är upplöst, samtidigt som ruinerna ramar in berättelsen. Återkommande i Fernströms verk är speglingar av henne själv, samt insekter och djur, som avbildas med samma tyngd som människorna.

Linn Fernström (f. 1974) är utbildad vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och har under sin karriär haft flertalet separatutställningar i Sverige och i Finland, samt deltagit i grupputställningar i bland annat Schweiz, Italien och Kina. Fernströms verk finns representerade i flera betydande samlingar, vid Moderna Museet, Malmö Konstmuseum, Östergötlands museum, Bonniers Konsthall, Sverige, samt i privata samlingar.

Studio: Anna-Karin Rasmusson: jag beklagar

I studion presenteras en utställning med Anna-Karin Rasmusson (f. 1983). Hennes konstnärskap vilar på en tematisk och konstnärlig komplexitet som ter sig djärvt bland en yngre generation av svenska konstnärer. I Rasmussons verk förenas traditionella uttryck från måleri med kollage, video, text, ljud och installation. Centralt i hennes verk är vardagslivet och den ohälsa som vi inte talar om öppet, psykisk såväl som fysisk. Utställningen kretsar kring empati och rör sig i det gränsland där den psykiska förmågan att uppleva och förstå andra individers känslor, övergår i ett destruktivt medberoende.

Anna-Karin Rasmusson tog sin masterexamen från Kungliga Konsthögskolan i Stockholm, Sverige, 2016. Samma år tilldelades hon Bernadottestipendiet, som låg till grund för hennes separatutställning på Konstakademin i Stockholm, 2017. Under 2018 erhöll hon IASPIS ateljéstipendie och medverkade i flertalet grupputställningar vid Konsthallen Strandverket i Marstrand; Växjö Konsthall, Växjö, Sverige, samt på Kunsthal Charlottenborg, Köpenhamn, Danmark.

Vernissage i konstnärernas närvaro, torsdag den 23 augusti, kl. 17–19.
Utställningarna visas mellan den 24 augusti–23 september, 2018.

Kommentarer