Design Exteriör Interiör

Årets vinnare av designpriset Formex Nova 2018

Formex-Nova

Idag kickade Formex igång med massor av förväntansfulla utställare, besökare, formgivare och andra designintresserade. Varje år delas utmärkelsen Formex Nova ut till en ung formgivare verksam inom Norden. Vinnaren i år blev utsedd ikväll och detta är – Ragna Ragnarsdóttir från Island.

Pristagaren utses av en expertjury och vinsten består bland annat av en sponsrad aktivitet till ett värde av 50 000 kronor. Juryns motivering av den unga formgivaren löd:

Ragna Ragnarsdóttirs formuttryck är egensinnigt, personligt och humoristiskt. Hennes föremål känns mytiska och för tankarna till isländska sagor och till landets unika natur, samtidigt som de påminner om kinesisk estetik.

– Jag är mycket hedrad och tacksam. Utnämningen var en sådan överraskning, som formgivare är det så lätt att bli isolerad i din studio. Det är en härlig känsla att veta att ditt arbete blir erkänt ute i världen. Ett erkännande för en ung designer är en enorm energikick, det gör att du glömmer allt hårt arbete och ger dig stor lust till att fortsätta skapa, säger Ragna Ragnarsdóttir.

Work-by-Ragna

”Ragnas föremål känns mytiska och för tankarna till isländska sagor och till landets unika natur”.

Islandsfödda Ragna Ragnarsdóttir, 30 år, tog sin examen på Ensci Les Atelier 2016. Hon arbetar i gränslandet mellan design, formgivning, konst och produktion, där hon upptäcker nya kreativa processer. Ragna Ragnarsdóttir söker ständigt nya sätt att hantera och blanda material med syfte att skapa interaktivitet mellan produkten och användaren.

– Jag tror att vårt undermedvetna omfamnar alla intryck vi får i vårt dagliga liv, det leder till att jag blir entusiastisk av ett föremål. Oavsett det är funktion, material eller en specifik form, teknik eller struktur, det är föremålet baserat på intrycken som utgör min främsta inspiration.

Mer om Ragna Ragnarsdóttir

Kommentarer