Design Interiör

Hänförande glaskonst från Studio Glashyttan

vase-tulipi

Det är något förförande med kombinationen glas och hantverk. Det skapar rymd i rummet, en delikat fräschör till inredningen kastar intressanta skuggo i omgivningen. Glaspjäserna vi vill placera lite extra i blickfånget – de kommer från Studio Glashyttan i Åhus.

Det är något förförande med kombinationen glas och hantverk. Det skapar rymd i rummet, en delikat fräschör till inredningen kastar intressanta skuggor i omgivningen. Glaspjäserna vi vill placera lite extra i blickfånget – de kommer från Studio Glashyttan i Åhus.

Text: Malin Svantesdotter

Studio Glashyttans historia sträcker sig tillbaka till 1977 när paret Hanne Dreutler och Arthur Zirnsack valde att lämna sin tidigare arbetsplats, Kosta Boda. När maskintillverkningen gjorde entré under 70-talet var det många konstnärer som ville bevara sin konstnärliga frihet. Glasmästaren Arthur och formgivaren Hanne gick därmed ihop, begav sig ner till Skåne och startade Studio Glashyttan.

En av Kosta Bodas konstnärliga ledare, Vicke Lindstrand, gav Hanne ett råd på vägen med tanke på den nya destinationen. ”Skåningar kan ingenting om glas, men de kan allt om äppelodling – så gör ett äpple som inträdesprov”.

Ett råd hon följde. Äpplet som senare blev deras första produkt gjorde succé och har skapats i flertalet  former och färger under åren. Kvar i sortimentet finns äpplet fortfarande i era skepnader – just nu även ett i limiterad jubileumsform. En av äpplets formgivare är Lennart Nissmark, som idag även driver Glashyttan sedan cirka 10 år tillbaka. Han har arbetat där ända sedan han gick ut gymnasiet 1983, och har sedan dess både bevarat glashyttans arv samt tagit verksamhetens utveckling vidare.

– När jag började lärde Arthur mig allt om hantverket, medan Hanne lärde mig färg och form. När jag var i 30-årsåldern började jag sedan formge för dem – och så har det fortsatt, säger Lennart.

paradise-apple

 

Smält glas av högsta kvalitet – som slutligen får sin unika form – är en fascinerande process som utöver den färdiga produkten kan upplevas på plats hos  Glashyttan. Här får du se bemästrandet av det smälta glaset, som ibland lever sitt eget liv.

– Vi har även prova-på-glasblåsning för privatpersoner och företag som en form av marknadsföring, detta för att utbilda våra kunder i svenskt glastillverkning samt skapa en bättre förståelse för konsthantverket.

Det gäller samtidigt att kombinera tradition med nya idéer och perspektiv. När marknaden på glashantverk gick ner under 2009 gällde det att hitta sätt att bredda sin verksamhet. Före nedgången av efterfrågan gjorde Lennart mest prydnads- och konstglas, men efter att ha rannsakat både sig själv och marknaden insåg han att till exempel ungdomar gärna vill ha saker som de kan använda. Han tog därför fram bruksgrejer i sortimentet.

– Idag är det populärt att kombinera en vardagsvara med något som även är vackert. Vår karaff med färgad plopp till exempel, den kan när den inte används placeras i fönstret och användas som skulptur.

Lennart berättar också att han har hittat nya vägar genom att bland annat ta fram trädgårdsprodukter. Att smycka våra trädgårdar med annat än blommor blir mer och mer populärt.

– Jag har tagit fram en metallstång för trädgården där man kan hänga glasskulpturen, och just nu håller jag på att ta fram en belysning som man ska kunna placera och tända i skulpturen.

Det fasta teamet bakom Studio Glashyttan består av Lennart Nissmark som både driver studion, formger och skapar glaskonsten, hans fru Ninnie Nissmark som är formgivare samt formgivaren Börje Berglund som ursprungligen är keramiker. Sist in i gänget är Lennarts bonusson Mallec Brandt, som idag arbetar som ekonomiansvarig och butikschef i Åhus, och är den nya generationen på Studio Glashyttan i Åhus. En del produkter finns även kvar från de tidigare ägarna, som fortfarande är i produktion.

Tillsammans har de alla skapat en själ. En kraft som innebär ett samarbete i perfekt harmoni, där de arbetar med varandra men aäven med glasets glödande massa som formas till olika skapelser.

glass-practica

 

Något som gör Studio Glashyttan unik är att deras produkter har en personlig stil, en stil man känner igen. En stil som kombineras med
bra material, bra design och hantverk samt skapar en lyster – som inte kan annat än attrahera oss!

Läs mer på  STUDIOGLASHYTTAN.SE

Kommentarer