Interiör Livsstil

Dags för badkar från Buildor?

modern-minimalist-bathroom-3115450_1280

Den stressade nutidsmänniskan lägger allt mer pengar på hälsa och motion. Vi vill unna oss och visa upp en hälsosam fasad i sociala medier, men framförallt vill vi må bra. Här är en oväntad metod för att nå det målet.

Forskning visar att det går att bränna nästan lika många kalorier på att ligga i ett varmt badkar i en timme som att lägga samma tid på cykling, powerwalking eller andra motionsaktiviteter. Enligt samma studie ger badkarsbad antiinflammatoriska effekter och sänker blodsockernivåerna, vilket minskar risken för typ 2-diabetes.

Under många år var det trendigt att byta ut badkaret mot dusch. Knappast av utrymmesskäl för dagens duschkabiner har växt till att se ut som gigantiska rymdraketer med blinkande kontrollpaneler, radio och telefon med bluetoothteknik och olika massagemunstycken. Men kanske är det hederliga gamla badkaret på väg tillbaka. Antingen på bekostnad av duschhörnan eller vid sidan om, för badrummen har också blivit större. Ett badrum är inte längre bara ett rum där man tvättar sig utan hela hemmaspaanläggningar där vi lägger allt mer tid och pengar.

Badkaren är inte heller likadana som på 1900-talet. Kända varumärken hos Buildor som Ifö, Ido och Gustavsberg finns kvar, men mycket annat är nytt. Visst finns det vita rektangulära karet med eller utan front, men det finns också många nya alternativ. Idag kan ett badkar lika gärna vara ovalt eller till och med runt. Eller varför inte ett hörnbadkar för att utnyttja rummet maximalt? Färgen behöver inte längre vara vit (där varje smutsfläck syns, på gott och ont). Det kan vara svart, eller varför inte blanda och ha en färg på karet och en annan på fronten? Det finns också i olika storlekar så att långa personer inte längre behöver välja om överkroppen eller knäna ska vara ovanför ytan.

Även i badkar finns massage, i ergonomiskt utformade bubbelbadkar med plats för hela familjen. Vardagsrummet är inte längre hushållets självklara samlingspunkt. Länge såg köket ut att ta över ledarrollen, men kanske är det i badrummet vi kommer att träffas och umgås framöver?

Ett par gamla badkarstrender har också kommit tillbaka. Dels har vi de gamla tassarna, som äldre läsare kanske kommer ihåg från sin barndom. Dels har vi inbyggnadskaren, som totalt ändrar utseende på badkaret och på hela rummet och gör det möjligt att bygga en fast trappa upp till badkaret för att på så vis leka med rummets nivåskillnader.

Oavsett vad du väljer, varför inte skaffa ett badkar, fylla det med hett vatten, badskum och aromaoljor, sänka ner kroppen, lägga sig till rätta i badkaret och låta vardagsstressen rinna av samtidigt som huden blir ren, musklerna avslappnade, kalorierna försvinner och blodsockret sjunker? Det låter som en plan!

Kommentarer