Exteriör

Nu återuppväcks Frank Lloyd Wrights historiska block

blocket

När den legendariske arkitekten Frank Lloyd Wright skapade de berömda blockhusen i Kalifornien 1923–24 använde han ett system av fyrkantiga ornamenterade betongblock, vilket gav byggnaderna en hög konstnärlig kvalitet. Genom ett exklusivt samarbete mellan Frank Lloyd Wright Foundation och det svenska designföretaget Offecct, återuppväcks nu de historiska blocken i den akustiska panelen Soundwave Ennis.

Den spektakulära arkitekturen, som Frank Lloyd Wright själv utvecklade och kallade textile block construction byggs upp av betongblock som kopplas samman av armering, vilket skapar stor frihet i både uttryck och husens innandöme. Wright såg detta som ett sätt att ”ge själ åt ett industriellt producerat material”.

Frank Lloyd Wrights kanske mest fascinerande mönster återfinns på betongblocken som användes för att bygga det berömda Ennis House, som är det sista återstående blockhuset. Ennis House har ofta agerat futuristisk bakgrund i filmer – inte minst i klassikern Blade Runner från 1982. Nu har Ennis-mönstret applicerats på Soundwave, Offeccts akustiska paneler av formpressad återvinningsbar polyester.

hus-block

– Ennis-blockmönstret är inte bara vackert, det har även en geometri som rymmer möjligheten att absorbera ljud. Genom att hålla Wrights design intakt men överföra den från betong, som saknar akustiska egenskaper, till vårt filtmaterial blir det en högpresterande akustisk panel, säger Anders Englund, designchef på Offecct.

Som arkitekt strävade Frank Lloyd Wright alltid efter att omfamna teknik för att förbättra de miljöer i vilka vi lever våra liv, om det så skedde genom att öppna kontorslandskapet för naturligt ljus i Larking Building (1904) eller genom skapa en kontinuerlig bild av konsten för besökare på Solomon R. Guggenheim Museum (1959).

Störande och oönskade ljud påverkar vårt välbefinnande och måste därför i hög grad adresseras när vi skapar dagens interiör. Därför producerar Offecct akustiska paneler som används för att förbättra ljudet i både offentliga och privata miljöer. Skulle Frank Lloyd Wright ha kunnat förutse den ständiga strömmen av ljud vi utsätts för i en tid av trådlös teknik, skulle det utan tvekan ha varit en viktig aspekt av hans arbete.

– Offecct är ett företag med ett starkt intresse för arkitekturhistoria och vi har alltid beundrat och inspirerats av Frank Lloyd Wrights arbete. Detta nya samarbete är verkligen en höjdpunkt i Offeccts utveckling, säger Kurt Tingdal, VD för Offecct

– Användandet av Ennis-mönstret i Offeccts akustiska paneler fångar dramat och skönheten i detta tidlösa arbete, säger Stuart Graff, VD för Frank Lloyd Wright Foundation.

Kommentarer