Exteriör

På trendspaning

viktor-trendspaning

Vi har träffat designprofilen Viktor Erlandsson som tillsammans med Beatrice Nilsson driver designbyrån Straight och butiken Crooked Concept. För oss berättar han om trendåret som varit – och ger oss en inblick i vad som komma skall.

Hur summerar du trendåret 2017?
– Kort och enkelt – trender finns inte längre. I alla fall inte i samma utsträckning eller på samma sätt som innan. Vi har mer gått över till att vilja anamma vår egna stil. Intalar vi oss i alla fall. Det vi sett 2017 är alltså en hel drös av personliga stilar som är förvånansvärt lika varandra, med tanke på att vi inte längre följer trender. Trenden ligger snarare i kombinationer än i enskilda produkter eller material.

Det ljusa och fräscha är sedan länge borta och vi har sett mer tunga och mustiga färger i kombination naturmaterial. Det finns en tillrättalagd obryddhet i vårt sätt att möblera med missmatchande ikoner.

Och vad ser du för trender 2018?
– 2018 kommer fortsätta på samma spår men med en ökad medvetenhet och en längtan efter lyx då vi fram tills nu har levt i väldigt spartanska miljöer. Vi är till viss del trötta på att prata om hållbarhet, samtidigt som vi bryr oss om det mer än någonsin. Vårt svar på detta blir återbruk och långsiktiga köp. Den dyrare möbeln blir mer accepterad i och med att vi intalar oss att vi kommer behålla den för all framtid.

Vilka färger lämnar vi bakom oss och vilka plockar vi fram?
– Vi lämnar inte någon färg bakom oss. Istället tillåter vi nya kombinationer där ljusa pasteller möter tunga jordfärger.

Hur kommer du själv att arbeta med trender (yrkesmässigt och privat) 2018?
– Jag jobbar alltid för att mina produkter ska vara hållbart tillverkade – och skapade i hållbar design. 2018 kommer jag att jobba vidare med enkla klassiska former i nya kombinationer. Ofta i naturmaterial, såsom sten, glas och keramik. Privat kommer jag fokusera på de produkter som jag faktiskt tycker om och använder. Resten rensar jag bort eller låter bli att köpa. Alla objekt ska ha ett syfte.

För de som enkelt vill anamma någon/några av 2018 års trender, vad har du för tips?
– För att få till den genuina känslan som så många letar efter finns egentligen bara en sak att göra. Lita på ditt egna omdöme och inred med de produkter och möbler som du faktiskt själv vill ha och trivs med. Inte de du ”bör” ha. Våga investera i det lite udda och glöm safe cards.

Kommentarer