Livsstil

Lovvärd pärla – med magisk dragningskraft

Alfama-I

Lissabon lockar med hav och stad, och trots att resmålet vuxit mycket de senaste åren har staden ändå lyckats behålla sin charm. Promenera längs de gamla stadsdelarnas små gränder, njut av berömd mat, shoppa i trendiga butiker och avsluta med högklassigt nattliv. Charmfulla Lissabon är en weekendpärla du inte får missa.

Lissabon har koordinaterna 38°43′ nord, 9°8′ väst, vilket gör platsen till fastlandseuropas västligaste huvudstad. Staden är byggd på sju kullar och ligger i västra Portugal, precis intill floden Tejosmynning i Atlanten. Under upptäckternas tidsålder färdades stora rikedomar till staden och flera av Lissabons gamla stadsdelar består av välbevarad arkitektur från den svunna tiden.

Arrábida_5

Stadsdelen Bairro Alto i Lissabon är en lugn stadsdel med flera olika restauranger och butiker. Det som särskilt utmärker Bairro Alto är att stadsdelen är känd för sina många fadorestauranger. Fado är Portugals egen version av blues, född i just Lissabon. Med grogrund i tider präglade av fattigdom och misär har musikstilen vuxit sig stark nog att kunna klassas som en del av landets och befolkningens identitet. Ett talesätt säger till och med att; Först när du upplevt fadon har du upplevt Lissabon.

I Bairro Alto finns även portvinsinstitutet Solar do Vinho do Porto. Och där finns över 250 olika portvinssorter som du ges möjlighet att provsmaka och/eller handla med dig hem.

Baixa II

Chiado

Lissabons äldsta stadsdel är Alfama, en plats med vindlande labyrintiska gator placerad nedanför den moriska borgen Castelo de São Jorge. Baixa, som ligger väster om Alfama, är en stadsdel som med sina rätlinjiga gator har en helt annan karaktär. Här ligger bland annat det stora torget Rosso, varifrån paradgatan Avenida da Liberdade med totalt tolv filer, utgår.

För de som är mer intresserad av att ta del av det moderna nattlivet i Lissabon är ett tips att besöka Doca-området. Det är en lång kaj utmed Tejofloden som är fylld av barer, restauranger, pubar och diskotek. Även de större klubbarna längs Avenida 24 de Julho är väl värda ett besök.

Torre-de-Belem-I

Från Rossio och Praca do Resturadores utgår den praktfulla Avenida da Liberdade norrut mot parken Eduardo VII. Längs med den breda gatan finns några av de stora modenamnen representerade med sina butiker. Här ligger också det stora shoppingstråket Chiado på Avenida da Roma och sist men inte minst de två stora köpcentrumen Amoreiras och Columbus med flera hundra butiker.

Sé de Lisboa I

När det kommer till transportmedel i Lissabon är det trevligast att nyttja någon av stadens spårvagnar, hissar eller bergbanor. Spårvagnarna finns även som turistvariant med guide och kostar runt 15 euro. Ett tips är att hoppa av vid Basílica da Estrela som är en sval och skön oas mitt i staden. Därifrån går det även att ta sig upp till Lissabons borg, Castelo de São Jorge.

Bergbanan i Lissabon har namnet Gloria och går från Avenida da Liberdade upp till kvarteren norr om Chiado, medan Santa Justa-hissen, som är en vacker byggnad i gjutjärn från sekelskiftet, går i skytteltrafik mellan stadsdelarna Baixa och Chiado, Convente do Carmo.

Kommentarer