Exteriör

Kika in i Djana Lizdes inspirerande stadsparadis

hemma-hos

Mjukt möter hårt och nytt samsas med gammalt. Djana Lizde bjuder in till ett kontrastrikt hem med tillgivenhet till det förflutna.

Text & Foto Jeltje Janmaat/House of Pictures

Djana Lizde, 35, beskriver sig själv och sitt liv som en bok bestående av tre kapitel. Första delen handlar om födelsen i Bosnien, andra delen om uppväxten i Sverige och den tredje delen om det pågående livet i Rotterdam, Holland. Hon berättar också att varje kapitel har påverkat henne olika, och att det märks både ytligt och innerligt.

– Att jag nu bor i Rotterdam beror på att min man Haris bott här sedan 1992. Vi lärde känna varandra i Jugoslavien, men Haris flydde till Holland med sin familj och jag reste till Sverige med min. Trots det höll vi kontakten och under en weekendresa 2005 blev vi förälskade i varandra. Efter två års distansförhållande valde jag att flytta hit, berättar Djana.

JJ_Djana_37

Djana och Haris har tillsammans barnen Mak, 7, och Lara, 3. Deras hem beskriver de som en mix mellan inhemskt, skandinaviskt och industriellt. Nytt varvas med gammalt och lekfullt möter moget. Robusta naturmaterial syns tillsammans med noga utvalda detaljer och i varje rum gör sig de tre kapitlen i Djanas liv påminda.

– Mitt hem är jag. Och jag njuter varje dag. Det höga taket och de stora fönsterna frambringar en lyxig känsla, medans stuckaturen, de gamla skjutdörrarna och de knarkliga trapporna bistår med charm och historia.

JJ_Djana_61

Gatan som Djana och Haris numera bor på var en av få gator i Rotterdam som inte bombades under andra världskriget. Den bevarade arkitekturen får Djana att tänka på Stockholm och under sin tid som nyinflyttad gick hon ofta förbi gatan för att njuta och fantisera.

– Jag drömde om att någon gång få bo just här. Och så plötsligt en kväll såg vi att ett hus på gatan var till salu. Dagen därpå la vi ett bud och kort därefter var huset vårt. Allt kändes som en dröm.

Förutom adressen var det den generösa takhöjden och de bevarade detaljerna som fick Djana och Haris att falla pladask. Huset bar på en historia som de ville ta om hand.

JJ_Djana_12 JJ_Djana_13

– Eftersom att huset var gammalt och slitet fick vi rusta upp en hel del. Bland annat putsade vi väggarna, fräschade upp fönsterramarna och satte in nytt golv. Huset fick bibehålla sin charm, men bli friskt och levande.

Hemmets svartvita element genererar en skandinavisk och fridfull känsla. Samtidigt som flera mattor, lampor och unika objekt skapar en personlig och etnisk attityd.

JJ_Djana_24

– Mitt favoritrum är det med utsikt mot trädgården. Jag älskar att kunna öppna bakdörrarna mot tomten och njuta av utomhusmiljön. Ett framtidsmål är att utveckla vår trädgård och skapa en oas med mycket växter och levande ljuskällor. Det skulle kännas lyxigt och göra det enklare att njuta av sommaren – min absoluta favoritårstid.

JJ_Djana_29JJ_Djana_43

Djanas intresse för inredning har alltid varit närvarande. Hon är uppvuxen i en familj med stor passion för färg och form, och hon räds inte att experimentera med möbleringen.

– Mitt hem är alltid levande. Jag möblerar om och förnyar kontinuerligt. Senast skapade jag en loungeavdelning med hjälp av gamla lastpallar, en madrass och flera kuddar.

JJ_Djana_05

Men trots kärleken till att uppdatera, pyssla och förnya är Djana noga med att poängtera att hon är väldigt mån om vad som får flytta in i hennes hem. Speciellt de gånger hon besöker Stockholm – där det annars kryllar av kreativa butiker som inspirerar och skapar behag.

– Hade det varit möjligt hade jag mer än gärna köpt allt som kom i min väg. Men jag har lärt mig att vara selektiv, jag vill verkligen inte att mitt hem är fullbelamrat med prylar. Det skapar ingen skön atmosfär.

Kommentarer