Livsstil

Fjällnäs – en exklusiv vinteroas

Fjallnas_1

Vintern har anlänt till flera delar av landet och längtar du efter naturupplevelser bland orörda fjäll bör du bekanta dig med Funäsfjällen. Här erbjuds fartfylld topptursåkning för den utmaningssökande, medan den mindre vågade alltid kan få uppleva ett eget fjäll för en dag. I detta fall är klyschan mer än sann – här finns något för alla.

Vi har talat med Kalle Johansson som arbetar på Sverige äldsta högfjällhotell Fjällnäs, som utöver boende erbjuder exklusiva upplevelser genom Fjällnäs Explore. I direkt anslutning till hotellet finns massor av orörd natur att uppleva när Kalle guidar och tar dig med på oslagbara turer.

– Hos oss sker allt dessutom i smågrupper och du blir aldrig en i mängden. Vi brukar säga att: ”Du kommer som en gäst, men lämnar som en vän”.

Fjallnas_2

Fjällnäs omgivningar beskrivs ha åtta årstider. Vad innebär detta?
– För de som lever här har årstidsväxlingarna alltid spelat en stor roll och förr berodde överlevnaden på hur väl man kunde avläsa och hantera naturens tvära kast och växlingar. Även i dag vill vi leva i så mycket symbios som vi kan med omgivningarna. Vi använder det bästa som årstiden kan ge oavsett om det gäller råvaror eller förutsättningar för aktiviteter. November är årstiden för Svart Nysnö, där marken hårdnar och isarna lägger sig. Då anpassar vi aktiviteterna till skiftningarna, ena dagen kan man åka långfärdsskridskor medan det nästa dag är möjligt att göra en storslagen vandring. När snön sedan kommer tittar vi på möjligheten att åka skidor.

Beskriv vad som erbjuds i området?
– Mängder av dagsturer! Allt från att åka längdskidor eller toppturer till vanliga skidturer på fjället, alpinåkning och scooteråkning. Det är mångfalden som gör Funäsfjällen unik. Kombinationen av alla aktiviteter, av denna kvalitet, hittar man inte någonstans i Norden. Och våra gäster mår som bäst när de gör flera saker. Varför välja att bara åka längdskidor eller enbart åka i backen upp och ner när man kan använda omkringliggande terräng och testa på olika aktiviteter?

Nu är det vintern som nalkas, vad finns att utforska?
– Fjällnäs är ett guldkorn eftersom vi alltid rör oss utanför leder – mitt ute på fjället. Från hotellet finns möjligheten att ta sig direkt ut bland oexploaterad natur, även på den norska sidan.

Vad skulle du säga att man inte får missa?
– Att stå på Bolagskammen och se ut över Vigelmassivet och sjön Bolagen. Tänk dig att blicka söderut, ut över mer än 60 kilometer helt opåverkad natur.

Vad brukar ni få för omdömen av gästerna?
– I en sådan här miljö får man automatiskt mycket tillbaka. Ett fint bevis är att gästerna återkommer. Det är också roligt när gästerna påpekar att ”Kalle, det här trodde vi aldrig att vi skulle kunna genomföra”!

Ett sista tips?
– Ja, att inte komma när alla andra kommer. Plocka gärna veckorna sent på hösten och försök att undvika jul, nyår och påskhelgen. Januari är exempelvis suveränt med mindre folk och en grym månad skidmässigt. Då får du uppleva vinter på riktigt!