Interiör

En äkta designklassiker – i ny kostym

Birdy_Wall_short_All_black_Front_kitchen-High_res_Photo_Chris-Tonnesen

Det norska designvarumärket Northern Lighting presenterar nu den klassiska lampan Birdy, formgiven år 1952 av Birger Dahl, i ett sofistikerat monokromt matt svart utförande.

– Vi valde att jobba med en djupare nyans av svart som definierar en sofistikerad stil, samt att färglägga hela lampan i samma matta ton för att skapa en övertygande monokrom lampa, berättar Ove Rogne, VD för Northern Lighting. 

Sedan Birdy lanserades 1952 har lampan vunnit flera utmärkelser. 1954 belönades den till exempel med den åtråvärda guldmedaljen vid den internationella utställningen Trienalle di Milano. I dag är Birdy erkänd som en äkta klassiker inom belysning. När Northern Lighting 2013 nylanserade Birdy var man därför noggranna med att bevara den ursprungliga formen och de mycket funktionella detaljerna som ursprungligen gjorde Birdy till en så älskad lampa.

Birdy-serien innehåller i dag bords-, vägg- och skrivbordslampor och finns sedan tidigare tillgänglig i grå, svart, benvit och rödbrun Marsala, kompletterad med metalldelar i polerad mässing, matt mässing eller matt stål.

unnamed-15

Lamporna finns i butik från hösten 2017. Tillgänglig hos bland annat Svenssons i Lammhult, Rum21, Royal Design och Norrmalms El.