Exteriör

Toppmäklaren om framtidens bostäder

1. 3.Genova_Liljegatan1_Orangeri

Rakel Hatz har arbetat som fastighetsmäklare sedan 2008 och har omskrivits som en av branschens hårdast arbetande. Hon har varit involverad i skapandet av flertalet omtalade nyproduktionsprojekt och vet vad marknaden efterfrågar. För oss berättar hon om rådande trender – och framtidens objekt.

Rakels senaste nyproduktionsprojekt är Vasahuset Vindar i Uppsala. Ett unikt bygge i den anrika fastigheten. Lägenheterna är i modern stil med påkostad inredning som står i fin kontrast till det vackra sekelskifteshuset och de typiska detaljerna för ett vindsboende.

– Vi engagerar oss tidigt i projektprocessen och är en viktig partner i skapandet av de bästa nyproduktionerna. Det eftersom att vi besitter unik marknadserfarenhet och stor kompetens inom området, berättar Rakel Hatz som driver mäklarfirman Hatz & Partners.

Rakel Hatz

Rakel Hatz

Rakel, du som har erfarenhet av bostadsmarknaden, vad efterfrågas just nu?
– Rent generellt efterfrågas koncept och utförande, det har funnits mycket att välja på och köparna har därför blivit väldigt medvetna. En stark och väl tillvaratagen idé sticker ut och står sig bra i hög konkurrens. Jag ser att kunderna värdesätter boenden som är genomtänkta. Där en arkitekt har ritat ett hus med platsen och kunden i åtanke.

Vad ser du för trender exteriört och interiört när det kommer till nyproduktion?
– Vi ser allt mer naturmaterial såsom trä, sten och tegel. Vi ser också många fina uteplatser, orangerier, växthus, takterrasser och odlingslotter. Jag tror och hoppas att detta inte bara är en trend utan något som kommer bestå, en medvetenhet om hållbara material och en längtan efter det mer naturliga.

Vårdsätravik

Köksrenderingen i nybyggnadsprojekt i Vårdsätravik i Uppsala

Vad ser du för förändring över tid? Efterfrågar köpare saker som de inte gjort tidigare?
– I takt med att fler byggherrar bygger attraktiva produkter, använder välkända arkitekter och inredare blir kunden mer kräsen. Jag tror att de som massproducerar bostäder kommer behöva tänka om. Många gör boenden som ser exakt ut som för tio år sedan, där man inte ser till varje plats, varje projekt och varje individs bästa. Det fungerar inte längre.

Vad skulle du säga att köpare värdesätter allra högt i en bostad?
– Det är, och kommer alltid vara, läget. Men förutom det så gäller det att bostaden checkar av så många punkter på kundens önskelista som möjligt. Närhet till arbete, fritidssysselsättningar, skolor och matbutiker värdesätts högt. Sen ska det kännas som ett hem. Ett hem man är stolt över, som känns personligt och som rimmar med hur man är (och vill framstå) som person. Ett exempel på detta är de radhus jag säljer i Vårdsätra, Vårdsätravik, 300 meter från Mälaren. Hit flyttar de som vill njuta av vacker uppländsk natur, men som inte vill göra avkall på fin design och ett modernt boende. Bostaden har blivit en viktig del av ens identitet, och många identifierar sig med just fin design och arkitektur.

– Och till sist – vad tror du om framtidens bostäder?
Jag tror att det kommer vara mer tjänster inbakade i bostäderna. Folk vill förenkla sin vardag, kanske framför allt i storstäderna. Man vill köpa sig tid. Och det blir mer värdefull än prylar, något som kommer speglas i boendet. Det kan vara kylfack utanför lägenheten för matpåsar eller uppställningsplatser för foodtrucks i radhusområdet. Det ska vara enkelt att ta sig mellan hem och arbetsplats, att utesluta garage eller parkeringar tror jag därför inte på. Snarare ska man tänka nytt, kanske tillföra plats för bilpooler?