Livsstil

Reseguide: Aruba

Fisherman Boats by the Fishermans Hut with Palm Beach View

För många är Aruba ett drömresemål. Och det är lätt att förstå varför. De snövita sandstränderna tillhör Västindiens bästa – och det turkosblåa havet i kombination med löftet om sol gör den fyra mil långa paradisön till ett måste.

Text Emma Castman Foto Aruba Tourism Authority

Fler och fler väljer Aruba i Karibien som resmål. Och trots sin storlek har ön inga problem att mäta sig med andra karibiska öar när det kommer till stränder, mat, kultur och nöjen.

Från Sverige tar flygresan cirka elva timmar och de kritvita sandstränderna, vajande palmerna och ljumma vindarna lockar allt från äventyrslystna par till livfulla familjer.

Couple Strolling the Yacht Pier at Renaissance

Landet har cirka 100 000 invånare och i huvudstaden Oranjestad bor omkring 30 000. Det mesta av nöjesutbudet är placerat i huvudstaden och det är även där landets flygplats finns belägen. I Oranjestad återspeglas olika perioder av Arubas historia vilket gör staden till en upplevelse i sig.

I övrigt finns inga spektakulära sevärdheter på ön, men trots det är Aruba värt att utforska. Och med tanke på öns knappa storlek är ett tips att hyra bil, då tar det inte mer än en dag att åka mellan alla smultronställen.

Pier and Fisherman's Boat_0

Och vad finns det då att se? I norr gömmer sig California Lighthouse, en fyr vars ursprungliga funktion var att varna skepp för att komma för nära Arubas kust, men som numera är ett populärt turistmål. Och fyren gör mycket mer än att bara kasta ljus – den välkomnar även besökare till en av Arubas mest spektakulära utsikter med vy även sandstränder, korallkust och den vackert arkitektritade golfbanan Tierra del Sol. Området kring fyren kan besökas dygnet runt, men allra bäst gör sig platsen i solnedgången, då solen likt en flammande apelsin sänker sig ner i Karibiska havet.

Ett annat tips är att besöka nationalparken Arikok i öster. Platsen upptar nästan en femtedel av ön och är försedd med mäktiga kaktusskogar, små grottor, mängder av vilda leguaner och andra ödlor.

Typical Aruban Architecture (13)

När det kommer till stränder har Aruba flera att välja mellan. Palm Beach ligger vid High Rise-området och är kanske den mest livliga stranden på ön. Välordnad med solstolar, parasoller och serveringar. Eagle Beach ligger vid Low Rise-området och är Palm Beach motsats och vänder sig till de som vill ha det lite lugnare omkring sig. Långgrunda Baby Beach på öns sydöstra spets rekommenderas till barnfamiljen.

För de som föredrar att vara i vattnet framför att ligga på stranden finns flera aktiviteter att välja mellan. Allt från snorkling och dykning till kajakpaddling och sportfiske. Ett tips är att följa med på en halvdags katamarantur, med flera äventyrsstopp och god lunch ombord.

Restaurangerna i Aruba håller hög klass och i stort sett saknas enkla strandrestauranger. Färsk fisk och skaldjur hittar man på i stort sett alla ställen och en lunch kostar omkring 13 dollar, en tvårättersmiddag från 45 dollar och en enkel frukost på stående fot cirka fyra dollar.

Private Beach Cabana_0

Den karibiska paradisön går att besöka året om. Termometern står sällan på under 25 grader, men mängden nederbörd kan variera från månad till månad. Mest regna är det i slutet av året. Varje år arrangeras en karneval i Aruba, med start i början av januari. Karnevalen pågår i ungefär en månad och är en av öns största händelser. Deltagare i alla åldrar anstränger sig och karneval bjuder på allt från hög musik och sång till dans och spektakulär underhållning i form av bland annat parader. Ta de stora karnevalsparaderna i San Nicolas och Oranjestad som exempel – evenemanget vänder helt upp och ner på städerna och deltagarna i dessa karnevalståg sparar sannerligen inte på glitterkostymerna och de färggranna fjädrarna. Också karnevalsflottarna är något utöver det vanliga, inte minst för att den vackert pyntade karnevalskonungen som står och visar upp sig och outtröttligt vinkar till den tillströmmade publiken. Några av karnevalsgrupperna på Aruba har över hundra deltagare och den som står och tittar på kommer inte att få uppleva en enda tråkig minut.