Interiör

På besök hos formgivaren Petra Olsson Gendts

hemma_hos_malmo_inredning

Ljust och minimalistiskt, men med en personlig touche. Ja, så beskrivs enklast Petra Olsson Gendts och hennes familjs radhus i hamnen i Malmö. Ett hem de förvandlat från plottrig och intetsägande till funktionellt och enkelt – med fokus på njutning och öppenhet.

Text Anette Væring/House of Pictures Foto Karina Tengberg/House of Pictures Översättning Emma Castman

– Första gången jag såg huset utbrast jag ”Här skulle jag aldrig kunna bo!”. Det är inte som så att man blir blixtförälskad i det här stället, berättar Petra Olsson Gendt.

Och det stämmer att huset i det hållbara kvarteret Västra hamnen i Malmö utifrån sett upplevs en aning anonymt. Men närheten till havet, det trivsamma grannskapet och den sparsamma trafiken i kombination med att Petra och hennes man såg potential i boendet bidrog till att de inte kunde hålla sig borta från att slå till. Paret var på semester i Frankrike när de hörde att radhuset var till salu och utan att ens ha sett insidan la de ett bud.

– Allt gick väldigt snabbt och det kändes tillfredställande att spontant flytta in i ett nytt hem, säger Petra.

petra_final036

Petra bor tillsammans med sin man, arkitekten Jonas Olsson, och deras tre barn Gusten, Maj och Bruno. Bostadens 104 kvadratmeter är fördelade på två våningar och belägna endast 35 minuter från pulserande Köpenhamn där Petra till vardags arbetar som grafisk formgivare. Tillsammans med kompanjonen Tanja Vibe driver hon designstudion All The Way To Paris. Duon träffades när de studerade på The Danish School of Design och har arbetat tillsammans sedan dess. Petra och Tanja arbetar konceptuellt med visuellkommunikation i stor och liten skala och bland kunderna finns välkända märken som Georg Jensen, Mismo, Muuto, Stilleben och National Gallery of Denmark. Ganska enkelt går det att spåra en liknelse mellan Petras hem i Malmö och den grafiska riktning som blivit designduons kännetecken.

– Arbetet och hemmet flyter samman en del. Men efter en stressig arbetsdag med flera intryck njuter jag av att kunna återvända hem till Malmö, omgiven av himmel och hav. Här känner jag ett lugn, förklarar Petra.

petra_final026

petra_final009

När Petra och hennes man köpte sitt hus var köket plottrigt, badrummet rosa och trapporna tråkiga och tillknäppta. Med andra ord – allt behövde ändras för att bli så enhetligt, ljust och modernt som paret önskade. Bostaden öppnades upp och förenklades. Jonas skapade ritningarna och en snickare genomförde en plan för att få till ett tydligt sammanhang med matchande material.

– Vi ville ha ett praktiskt kök som skulle vara enkelt att använda. Först var vi inne på att använda ett dyrt och oömt träslag i köket, men det blev helt tvärt om. Petra fortsätter: Valet föll på kalkad tall. Och även om flera sa åt oss att välja ett mer tåligt material är jag fortfarande jättenöjd med resultatet. En fördel är att vi inte är rädda för patina. Tvärtom.

ppetra_04_family_portrait_bw

Petra tar fram sin mobiltelefon och visar ett fotografi på middagsplatsen, iordningställd med mängder av mat och omringad av flera gäster.

– Den här bilden symboliserar verkligen vårt hem. För oss är plats för lek och gäster hemmets viktigaste egenskap. Här är det nästan alltid fullt hus, på onsdagar tillexempel – då har vi och tre andra familjer i området som tradition att turas om att bjuda hem varandra på middag. Det är utan tvekan veckans höjdpunkt.

petra_final006

petra_final013

Passionen för design och klassiska föremål utvecklade Petra i tidig ålder. Som barn besökte hon ofta sin mormor och förbluffades gång på gång över alla vackra antikviteter och konstverk som prydde hennes hem.

– Tillskillnad från min mormor är jag är inte rädd för att använda mina antika serviser mitt i veckan. Man var mycket mer sparsam med det förr. Och okej, min servis bestod till en början av 36 delar, och riktigt så är det inte längre. Men vad spelar det för roll?

petra_final007

petra_final002

petra_final032

Petra är mer rädd för den praktiska riktning som råder i Sverige. Hur massproduktion och slit och släng är det som prioriteras mer ofta än sällan. Hon menar att ett hem kan vara lättarbetat, utan att upplevas tråkigt. Och poängterar att smart och praktisk design, med fokus på förvaringsbehov, kan se olika ut. Bara man använder fantasin.

– Vi värnar om att kombinera funktion med sådant som bär på historia, struktur och kvalitet.

 

 

Kommentarer