Interiör Livsstil

Internationellt erkänd konstnär ställer ut i Stockholm

glas_konst_stockholm

Den sjunde september invigs en ny utställning av den internationellt välrenommerade konstnären Ann Wåhlström på Galleri Glas i Stockholm. Utställningen har titeln Stones and Vessels och består av 36 stenar samt dropp- och cylinderformade kärl, alla gjorda av glas.

Ann Wåhlström har en 40 årig bildningsresa bakom sitt konstnärskap och har på senare år blivit uppmärksammad för utställningar som Cyklon med verken Soapbubbles, gestaltad av Tom Hedqvist, samt scenografin till föreställningen Different Trains som sattes upp med Fläskkvartetten på Judiska Teatern i Stockholm. Nu är hon aktuell med utställningen Stones and Vessels på Galleri Glas i Stockholm.

– Det är en stor ära att få ställa ut Ann Wåhlström. Ann har en lång, intressant och inspirerande karriär, både som konstnär och som formgivare, och både jag och min medgrundare Elin har länge varit intresserade av hennes konstnärskap. Stones and Vessels är en både vacker, träffsäker och tankeväckande utställning, med verk blåsta av några av världens skickligaste glasblåsare från USA, säger Anna Bromberg, grundare av Galleri Glas.

I Sverige finns Ann Wåhlström bland annat representerad på Nationalmuseum i Stockholm, men hennes verk återfinns även på The Chicago Atheneum, Museum of Architecture & Design samt på Corning Museum of Glass i New York. Till utställningen Stones and Vessels har hon formgivit ett flertal nya verk, som blåsts i Tacoma, Washington. Utställningen består av 36 stenar samt dropp- och cylinderformade kärl, alla gjorda av glas. Tonerna är dämpade, och verken har inspirerats av strandpromenader på Gotlands västkust. Tekniskt har verken bland annat framställts genom en teknik kallad Murrini uppkallad efter Murano, den lilla ön i lagunen utanför Venedig där man i århundranden utvecklat glasblåsningsteknik.

– Stones and Vessels ligger mig varmt om hjärtat. Inspirationen till verken kommer från många olika källor, men influenserna från Gotlands västkust är tydliga. Jag är också mycket positiv till Galleri Glas ambition att lyfta glas som konstmaterial ytterligare i Sverige, och därför känns det särskilt roligt att ställa ut just där, säger Ann Wåhlström.

Kommentarer