Exteriör

Förgyll huset med svensktillverkad ytterdörr

leksandsdoerren_webb

Från vit, diskret standarddörr till helt unik, egendesignad ytterdörr – LeksandsDörren har någonting för alla smaker.

Text Joel Åhlén-Nyström

Efter att ha sett ett ökat behov av kvalitet och skönhet på ytterdörrar grundades familjeföretaget LeksandsDörren år 1959. Så här 57 år senare har företaget 36 anställda, över 400 återförsäljare och man använder sig, än idag, av trä från Siljansbygdens skogar.
– All produktion sker här i fabriken i Leksand. Det köps inte in något halvfabrikat, utan allt är äkta och svensktillverkat, säger LeksandsDörrrens vd, Per Jäderberg.

LeksandsDörren har högkvalitativa ytterdörrar för alla smaker. Med sina tre serier ”Trend”, ”Tidlös” och ”Tradition” erbjuder företaget ett stort urval – oavsett om du vill att din dörr ska sticka ut, smälta in eller präglas av historiens vingslag.
– Vår trendiga serie har ett uttryck som är anpassat för den nya arkitekturen och passar de allra flesta husstilar. Den tidlösa serien å sin sida är av mer diskret karaktär och bara finns där, som en pålitlig beprövad kärlek. De vackra tidlösa, spårfrästa dörrarna har en neutral och självklar framtoning som är skapad för att matcha klassisk svensk arkitektur, säger Per och tillägger:
– Vår tredje serie, ”Tradition”, bygger på design och stilideal som grundades för flera hundra år sedan. Användandet av spröjs, speglar och dekorlister var dåtidens sätt att skapa vackra idéer. Än idag använder vi oss av ritningar som är inspirerade av den tidens uttrycksfulla dörrmodeller, men självklart anpassade efter LeksandsDörrens kunskaper i modern tillverkning.

Hur stor möjlighet har man som kund att påverka designen på den dörr man köper?
Man har jättestor möjlighet att utforma dörren efter eget tycke och smak. Det är relativt vanligt att vi producerar dörrar som inte ens finns i vårt sortiment. Folk kommer till oss med en skiss, så tar vi fram ett förslag och ger ett pris. En sådan dörr tar ungefär fem-sex veckor att producera.

Hur mycket skulle du säga att dörren gör för husets helhet?
Dörren gör jättemycket! På senare år har vi märkt ett litet skifte hos våra kunder. Förut ville man oftast ha en vit standarddörr. Idag är det lite vanligare att man väljer sin egen design, vilket gör att huset får en helt annan unicitet.

Varför ska man, enligt dig, välja en dörr från just LeksandsDörren?
För att våra dörrar är gjorda av bra material och håller absolut högsta kvalitet. Det är även ett bra alternativ sett ur miljöaspekt, då vi bara använder oss av miljövänlig färg och miljövänligt lim i produktionen.

LeksandsDörren
Grundat: År 1959
Vd: Per Jäderberg
Hemsida: www.leksandsdorren.se

Kommentarer