Livsstil

Svårslaget paradis

sydafrikaresor_feature

Storslagen natur, lyxiga resorts och sol året runt. Vulkanön Mauritius är den perfekta destinationen.

Text Johanna Härbst

Mauritius förknippas oftast med stora resorts, härliga stränder, paraplydrinkar vid solstolen och underbart väder året runt. Och ja, helt rätt, inte många resor går till Mauritius utan att uppleva lata dagar vid stranden med så lite ansträngning som möjligt. Många resorts erbjuder all inclusive så att gästerna får en så bekväm upplevelse som möjligt utan att behöva ge sig ut på kvällen och leta efter något att äta.

I vår stressiga vardag kan en sådan resa vara precis vad vi behöver för att fylla på energin. Men Mauritius har så mycket mer att bjuda på. Är ni som jag så låter bilden av total avkoppling helt underbar, tills dag tre, då det börjar krypa i benen och jag bara måste ut och röra på mig igen.

Under vår resa till paradiset har vi valt att bo på norra delen av ön. Här ligger Zilwa Resort, ett mycket bra och prisvärt alternativ som lämpar sig bra för barnfamiljer. Då vi är fem familjer som reser tillsammans passar detta oss helt perfekt. Här finns två fina poolområden och flera restauranger att välja mellan. Vädret i norr brukar räknas till det bästa och om det regnar på ön faller det oftast färre droppar just här. För familjer som reser ensamma finns här gott om aktiviteter för barn i alla åldrar.

Vi vaknar till strålande solsken och redan vid frukosten känner vi att det här kommer att bli en varm och fuktig dag. Framåt lunch är luftfuktigheten så hög att de flesta på hotellet har flyttat ner i poolen för att överleva dagen. Men vi lite mer rastlösa själar tar hellre en taxi till Pamplemousse Botanical Garden. Trädgården är över 300 år gammal och erbjuder härlig skugga och frisk luft.

Här har man bland annat samlat 85 olika arter av palmträd från världens alla hörn och självklart alla inhemska arter. Höga träd reser sig nere i ravinen och mindre buskar pryder gångarna runt dammarna. Här är otroligt vackert. En liten inhägnad är bebodd av sköldpaddor från grannöarna Seychellerna. Men mest känd är parken för sin damm med gigantiska jättenäckrosor. Bladen kan bli hela tre meter i diameter och blommorna lever endast i tre dagar. Första dagen är blomman vit för att dag två bli mer rosa. Vi strosar runt i skuggan av de vackra träden och njuter av den vackra floran. En trädgård väl värd ett besök och helt klart uppfriskande denna heta eftermiddag.

sydafrikaresor_web

Efter ett par lata dagar i den heta solen beger vi oss söderut för ytterligare en utfärd. Efter en stund i bilen slår det mig hur grön och frodig denna lilla ö är. Då det är en vulkanö är den inte alls platt och sandig som många andra paradisöar utan snarare böljande och med grönskande berg som sträcker sig runt 800 meter över havet. Vi stannar till på flera platser och bara beundrar den vackra utsikten. Vulkankratrar som inte längre är aktiva, vattenfall som kastar sig ner över bergsväggarna och raviner täckta av regnskog. En av höjdpunkterna på dagen blir vårt stopp vid Chamarel. Här bjuder naturen på ett dramatiskt skådespel vid Seven Coloured Earth. De olika grundämnena i sanden färgar sanddynerna i sju färger och i takt med att solen rör sig över dynerna ändrar sig färgerna om och om igen. Det är inget stort område som vi kan se detta och en del kan nog tycka att det är lite turistiskt. Men vackert är det och trots allt ett underverk man sällan ser på andra ställen i världen.

Efter en dag fylld av mäktiga naturupplevelser är det trots allt skönt att komma tillbaka till vårt hotell. Vi har ett par dagar kvar av vår vistelse här och jag ser faktiskt fram emot att även jag ta det lugnt på stranden. Kanske tar vi en tur ut med båt och snorklar, eller ser på fiskar från glasbottenbåten. Eller så tar vi en lunch på den privata lilla sandön precis utanför vårt boende. Eller så flyttar även jag ner i poolen och bara njuter av att vara på denna tropiska ö med en paraplydrink i handen.

Kommentarer