Interiör

Ljust och skandinaviskt

_MG_8377_featured

Häng med till det gamla lanthuset i Greyton, Sydafrika, som fått en modern uppfräschning med vita, skandinaviska linjer.

Text och produktion: Hilary Prendini Toffli/H&L/House of Pictures Styling: Gemma Bedforth/H&L/House of Pictures Foto: Greg Cox/H&L/House of Pictures Översättning: Joel Åhlén-Nyström och Martin Isaksson

De första husen i Greyton byggdes i mitten av 1800-talet och de senare byggnationerna behöll samma viktorianska stämpel. I utkanten av staden ligger Greytons magnifika naturreservat och det var här som ett par från Kapstaden letade efter ett semesterhus. De hittade precis vad de sökte – nära till stadskärnan – men tillräckligt långt bort från stadens brus. Husets nya ägare beskriver det som att ”du kan sitta i trädgården och det känns som att du verkligen är på landet, mitt ute i ingenstans”.

Trädgården, kryddad med vackra och stadiga ekar, ceder– och citronträd samt en pool, var stor nog för att deras två små barn skulle kunna springa runt i den, Paret ville inte ha ett gigantiskt hus och storleken på detta var idealiskt: ett sovrum på nedervåningen och ett stort loft på övervåningen som enkelt kunde omvandlas till två sovrum. Längst ned i trädgården fanns ett garage som de kunde göra om till ett gästhus. Hela stället satt inne på mängder av potential.

a-rep_webb1
Rummen, däremot, var mörka och instängda. Fönsterna var små, det fanns inte många dörrar och oattraktiva plattor täckte golvet. Loftet hade trägolv med heltäckningsmattor och var bara tillgängligt via en trappa på utsidan. Som Greyton-husägare måste man ha den lokala estetik-kommitténs förordningar i åtanke vid en eventuell renovering. Anledningen till detta är att bibehålla karaktären av Greyton. Samhället uppfördes av Herbert Vigne år 1854, när han delade sin farm, Weltevreden, i 120 tomter till invånarna i byn som han sedermera döpte efter sin svåger Sir George Grey.

I enighet med dessa lokala restriktioner har de nya ägarna valt att hålla det yttre i stort sett oförändrat, medan interiören har fått en graciös, nordisk modernisering. Den
skandinaviska stilen är någonting som de båda alltid attraherats av: enkelheten, raka linjer, minimalistisk dekorering, mycket ljus och trä samt behagliga jordnära toner i kontrast till den helvita bakgrunden. Den nordiska stilen fick dessutom tummen upp av ytterligare en anledning.
– Trots att den skandinaviska stilen är väldigt populär för tillfället är den enkel nog för att aldrig bli fel, samtidigt som den är enkel nog att ändra om du tröttnar på den, säger paret.

a-rep_webb2

Möt Hendre Bloem, designer. När ägarna såg hur den här nyutexaminerade inredningsdesignern hade återställt och dekorerat den gamla och anrika byggnaden i byn som hans föräldrar köpt, tog de genast kontakt med honom. De ville ha en liknande atmosfär, lyx och komfort som kunde avnjutas av gäster när de själva inte var där. De bestämde tillsammans att öppna upp hela huset för att få in mer luft, ljus och och en känsla av rymlighet och diskret elegans.
– Vår största inspiration var de vackra bergsvyerna, de makalösa träden och grönskan som omger huset. Med det i åtanke var därför dörrarna, fönsterna och takfönsterna väldigt viktiga ur designaspekt, säger Hendre.

Vardagsrummet och köket fick en öppen planlösning. Orangeriet blev en förlängning av köket med tre franska spröjsade dörrar, där det tidigare över huvud taget inte fanns något ljusinsläpp. Kakelgolv ersattes med trälaminat. Heltäckningsmattor på övervåningen togs bort och golvet målades vitt. Två loftsovrum skapades, med både takfönster och franska balkonger med utsikt över trädgården, och fristående badkar, toaletter och handfat mot vitt tunnelbanekakel. De gamla synliga takbjälkarna i trä målades vita och resten av både interiör och exteriör målades vitt och grått. Garaget blev ett gästhus med två uppsättningar vikdörrar för att maximera utsikten på vardera sida.

a-rep_webb3

 

En av de mest häpnadsväckande nyheterna i huset är den geniala ståltrappan. En lekfull design skapad av Hendre gör att det ser ut som om de tunna trappstegen balanserar på smala stålstavar.
– Trappan är definitivt ett oväntat inslag i den här sortens hus, men den ramar in utrymmet på ett vackert sätt medan den fortfarande är ganska diskret, säger Hendre.

a-rep_webb5

Han tycker speciellt om kökets hyllsystem av James Mudge, som fyller funktionen av både dekoration och förvaring.
– Jag tycker verkligen att det passar in och fungerar väl med den övriga designen, men det är fortfarande ett unikt och ikoniskt element. Hemmet huserar möbelklassiker som Eames Elliptical Table ETR i vardagsrummet och Air-stolar av Jasper Morrison för Magis i orangeriet, medan sängar, bänkar, grovköksmöbler och hyllor är tillverkade av ingenjörsstudenten Philip Montsho, som har den egna möbeldesignbyrån Youmehome där kostnadsbesparingar är ledordet.
– Vi älskar vad han har gjort för oss. Det passar verkligen den skandinaviska simpliciteten i huset, avslutar paret.