Köp Bostad Utomlands Livsstil

Tips: Att tänka på innan du flyttar utomlands

Sander,-Johan-2015-#1

Närmare 660 000 svenskar bor utomlands idag och många av dem driver de egna företagen från det nya hemlandet. Är du också intresserad av att flytta utomlands? Vi har pratat med Johan Sander, skattejurist och partner på Deloitte, som guidar dig genom hela processen.

Av Janneke Wackerberg

Att flytta utomlands lockar allt fler svenskar. Många söker upp värmen, de billigare levnadsomkostnaderna och de mindre företag- och individskatterna. Även om ett husköp i utlandet faktiskt inte behöver vara så svårt idag så finns det vissa saker du bör tänka på.
– Tajmar du inte flytten rätt kan du beskattas för en inkomst i två länder, säger Johan Sander, skattejurist och partner på revisionsbyrån Deloitte.

Många gånger går det att planera din skatt innan du flyttar utomlands. Se över landets interna regler och se om det föreligger skattesubventioner.
– I Portugal kan man ta ut svensk tjänstepension skattefritt i tio år om man har
NHR-status. Vilket alla pensionärer har erhållit sedan vi började söka om NHR-status i Portugal år 2009, säger Johan.

Tjänstepensionen är då skattefri i både Sverige och Portugal. Vidare kan du behöva hjälp med deklarationen innan, under och efter flytten. Och det kan vara bra att ha en viss förståelse för hur pension och kapitalinkomster beskattas i det nya landet.
– Ränta, utdelning samt reavinster på aktier beskattas olika i de olika länderna. En fråga du kan ställa dig är om du ska behålla ditt investeringssparkonto när du flyttar ut. I vissa länder beskattas avkastningen på just ett investeringssparkonto hårdare än i Sverige, där schablonskatten ligger på 0,27 procent idag.

När du väljer att flytta utomlands permanent är du inte längre försäkrad i Sverige. Du får förlita dig på det nya landets socialförsäkringssystem och sjukvård om du inte väljer att säkra upp tillvaron med en privat sjukförsäkring.

Vad är det viktigaste att tänka på inför en flytt?
– Att vara mycket väl förberedd och att allt är på plats innan man flyttar iväg. Vi hjälper många kunder hela vägen, säger Johan.

Vid återflytt till Sverige, hur ska man tänka där?
– Realisera fastigheter innan du flyttar hem, för att undvika reavinstskatt om 22 % i Sverige. Planera pensionsuttag, försäljning av aktier med mera så att du inte betalar onödigt mycket skatt baserat på dålig planering.

Kommentarer