Interiör

Hemma hos skidstjärnorna

featureannaemil

Längdskidåkarparet Anna Haag och Emil Jönsson lever i en kappsäck större delen av året, där träningsläger och mästerskap avlöser varandra. Att få ett hem där de kunde samla kraft var något de båda drömde om. Tack vare mötet med arkitekten Pål Ross blev drömmen om det perfekta huset sann.

Längdskidåkarparet Anna Haag och Emil Jönsson lever i en kappsäck större delen av året, där träningsläger och mästerskap avlöser varandra. Att få ett hem där de kunde samla kraft var något de båda drömde om. Tack vare mötet med arkitekten Pål Ross blev drömmen om det perfekta huset sann.
Av Victoria Thoors

Högt beläget, med en milsvid utsikt över sjö och fjällvärlden i Östersund, ligger Anna Haag och Emil Jönssons villa. Med in- spiration från Pål Ross villa Victor i Östersund, korad till vackraste villan i Sverige 2009, fick de precis det hus de ville ha.

– Vi visste inte vad som väntade oss när vi kontaktade Ross, men när vi träffade hela teamet och började prata om vårt drömhus, så kände vi att de kan ge oss precis det. Vi köpte en tomt och redan ett halvår senare hade de en ritning klar för vårt hus. Vi ritade om huset ett antal gånger, men vi kom alltid tillbaka till Ross originalritning, säger Anna Haag med ett skratt.

kök.ae

Prisbelönte arkitekten Pål Ross grundade tillsammans med Deirdre Ross firman Ross Arkitektur & Design AB 1996, med avsikten att skapa exklusiva och positiva livsmiljöer av högsta kvalitet. Anna och Emils villa känns precis som ett sådant hus. Den inger en känsla av harmoni så fort man kliver över tröskeln. Utsikten är häpnadsväckande och trots att huset andas lyx och exklusivitet är det ändå en hemtrevlig plats. Villan är unikt designad efter parets önskemål och dess väggar och bjälkslag är platsgjutna och passar perfekt in i omgivningen, något som Anna och Emil älskar.

– Vi blev kära i Ross tidigare hus och jag kommer ihåg att vi tänkte att det vore ju kul om vi får någonting som liknar dem, men vi strävade inte efter det. Men när huset väl var klart i juli i år så sa blev det bättre än vad vi någon- sin hade trott, berättar Anna.
Att bygga hus är ett stort projekt för de allra flesta, men för två elitskidåkare är det ett extra stort åtagande, då de inte kan vara på plats och följa bygget så mycket som de skulle vilja. Trots att de var tvungna att släppa på kontrol- len och lägga allt i Ross händer kände de sig aldrig oroliga.

– Det är inte så vanligt att de som är mitt i skidkarriä- ren drar igång ett så stort projekt vid sidan av, speciellt inte samma år som OS, säger Anna och skrattar till.
– Vi visste ju att när skidsäsongen satte igång skulle vi inte längre vara tillgängliga. Så vi gick in i någon slags åskådarposition väldigt länge under husbygget. Vi förlitade helt på de otroligt skickliga snickarna och byggledaren som var länken mellan leverantörer, oss och Ross, fortsätter hon.

exteriör

Kändes det tungt att ha ett så stort projekt igång samtidigt som ni tävlade?
– Vi tyckte faktiskt det var skönt att ha ett projekt vid sidan av som vi kunde luta oss tillbaka på. Både jag och Emil hade en säsong där det inte gick så bra till en början och då var det bra att ha lite annat att tänka på. Emil var sjuk väldigt länge och han sä- ger ofta att huset var räddningen för ho- nom. Under OS så var han väldigt drivande i processen. Mellan tävlingarna bestämde han innedörrar och en massa annat.

Vad är det bästa med huset?
– Känslan av lugn. Vi har ett väldigt behov av att komma hem till ett hem som ger trygghet och avkoppling.

Har du ett favoritrum?
– Vi är ju skidnördar, så vi har ju ett gym med allt vad vi behöver för att ut- vecklas som skidåkare. När jag åker he- mifrån känner jag faktiskt att min träning hemma är bättre än den jag får på läger. Det är väldigt häftigt.

anna.gym

Men har ni tid att vara hemma med alla träningsläger och mästerskap?
– Att få vara hemma en vecka i sträck är lyx för oss. Nu har vi faktiskt fått vara hemma två veckor i sträck, och det är väl- digt skönt. Vi försöker verkligen ta vara på den tiden.
Vad gör du när du är ledig och bara är hem- ma och tar det lugnt?
– Vi tränar ju två gånger per dag oavsett var vi är. Det är ju mellan passen och kväl- larna som vi får tid till att bara vara och då lagar vi mycket mat och försöker njuta av huset genom att läsa eller sitta i badtunnan. När man kört hårda träningspass och sät- ter sig i badtunnan och bara njuter, då kom- mer all kraft tillbaka och man är redo att ta sig an nästa dag och träna lika hårt igen.

Har ni några specifika planer med huset framöver?
– Emil funderar på stenläggning och uteplatser i naturen och jag är den som drömmer om hur vi ska fortsätta skapa vårt hem inomhus. Man måste boa in sig ett tag och jag tycker det är skönt att ha ett projekt som inte slutar utan att jag kan fortsätta drömma om det. Det erbjuder verkligen det här huset.

matlagning.aåe

trappa

Kommentarer