Livsstil

Välsmakande naturupplevelse i vildmarksidyll

laisaliden1

Till Laisalidens fjällhotell vallfärdar alltifrån vandrare och äventyrare till fiskare och läckergommar. Det är inte svårt att förstå varför. Det familjedrivna pensionatet har inte bara ett av Europas största naturreservat som granne, utan även en lyxrestaurang med milsvid utsikt över Vindelfjällens höga berg och djupa dalgångar.

Till Laisalidens fjällhotell vallfärdar alltifrån vandrare och äventyrare till fiskare och läckergommar. Det är inte svårt att förstå varför. Det familjedrivna pensionatet har inte bara ett av Europas största naturreservat som granne, utan även en lyxrestaurang med milsvid utsikt över Vindelfjällens höga berg och djupa dalgångar.

Av Peter Morath Foto ovan: Per Magnus Persson, Lars Solbakken

Det hela började redan för mer än 60 år sedan. Barbro och Arne Eklund hade finkammat den orörda fjällnaturen för att hitta den perfekta platsen att bygga pensionat på. Efter lång tids letande fann de tillslut sin pärla, högt uppe på en fjällsluttning med utsikt över sjön Laisan. Men de kunde inte precis påstå att platsen låg centralt – närmaste städerna är Umeå fyrtio mil söderut och Luleå lika många mil österut. Men närmare naturen kunde de knappast komma. Mil efter mil av vandringsleder genom ett landskap som kan vara både svårframkomligt och behagligt promenadvänligt, beroende på var man vänder näsan. 1949 togs de första spadtagen och resten är, som det brukar heta, historia.

Sedan 2010 drivs Laisaliden med samma passion och omsorg av Anette Hedman och Kjell Ulfberg. Renoveringar och moderniseringar har genomförts utan att känslan från förr försvunnit. Förutom fyra enkelrum och tolv dubbelrum finns här bibliotek, konferensrum, relaxavdelning och restaurang.

Foto: Per Magnus Persson

Med sina 675 meter över havet erbjuder Laisalidens restaurang inte bara hisnande utsikt utan även mat av yppersta klass. Här serveras lappländska delikatesser med tonvikt på lokala råvaror. Röding, sik och öring fiskas i sjöarna runtomkring. Ripa, hare och älg jagas på fjället medan kantareller och hjortron plockas från närliggande myrar. Övriga råvaror är i huvudsak lokalproducerade i länet, exempelvis Västerbottensost och västerbottenpotatis samt dryck i form av Nausta Ale. Bor du med helpension ingår trerättersmiddag, rejäl fjällfrukost och lunchmatsäck som du själv packar från frukostbordet.
Under november och december upplever du julens alla dofter och smaker medan mörkret sänker sig över fjälltopparna. Njut av sillarna, snapsen och spjällen. Och den rökta rensteken, förstås.

Foto: Mariann Lindgren

Hit kommer man dock inte enbart för den goda matens skull. Alldeles runt knuten väntar glaciärer, fjällmassiv, dalar och vattenfall, så risken att bli sysslolös är liten. Vandra och njut av fjällens storslagenhet, åk på en fartfylld skotersafari, pröva fiskelyckan, jaga ripa eller skaffa dig ett eget fågelperspektiv från en helikopter.

Foto: Lennart Eriksson

Laisalidens fjällhotell
Antal rum: 16 st (25 bäddar).
Aktiviteter: Vandring, fiske, jakt, skotersafari, helikopterturer, relaxavdelning.
Hitta hit: SE-920 64 Tärnaby. Närmaste flygplats är Hemavan. Till Laisaliden tar du dig helst med bil.
Kontakt: www.laisaliden.se, tel 0954-211 00.

Kommentarer