Interiör

Skohyllan som blev hyllmodul

Jepson-adaptive_single

Mikael Jepson är förmodligen mest känd som gitarrist i The Ark. Numera satsar han helhjärtat på design och mönsterformgivning under märket Designed by Jepson. Hans senaste tillskott i portfolion är modulhyllan Adaptive.

Mikael Jepson är förmodligen mest känd som gitarrist i The Ark. Numera satsar han helhjärtat på design och mönsterformgivning under märket Designed by Jepson. Hans senaste tillskott i portfolion är modulhyllan Adaptive.

Av Ida Käll

Hur kom du in på designspåret?
– Jag har länge varit ett stort fan av spännande design och samlar bland annat på tyger från 60- och 70-talet. Jag började göra tavlor med tygerna som blev så pass populära att folk ville köpa dem av mig. Det gav mig en idé om att ta fram egna handtryckta tyger i olika mönster. Även de blev populära och sålde bra.

Du gick från tyger till möbler, berätta!
– Under min tid som musiker hade jag inte mycket tid över för annat, men när jag väl var hemma började jag skriva ner mina idéer och försöka ta fram olika slags möbler. Tanken var att de skulle vara stilrena, smidiga och lekfulla. Jag gillar enkla möbler med en knorr.

Hur var skapandeprocessen bakom Adaptive?
– Det var när jag skulle bygga en skohylla hemma som jag kom på själva idén med Adaptive. Du kan modelera den hur du vill, komprimera den om du bor litet eller expandera den om du bor stort. Tanken var att formge en hylla där användaren har en möjlighet att ändra utförandet och själv designa hyllan.

Vad inspirerar dig som designer?
– Design från 60- och 70-talet är en stor inspirationskälla. Att jag sedan gör möbler som känns väldigt moderna och avskalade är för mig en gåta.

Hur ser du på 2013?
– Jag har mängder av planer, bland annat ska jag utveckla Adaptive i fler färger och träsorter.


Mikael Jepson.

Kommentarer